üdopara

17 Ocak 2014 Cuma

Omuz Çıkığı ve Tedavisi | umityardim.blogspot.com

Bu kez sosyal dille önemli noktalara değineceğimi düşündüğüm bir yazı yazacağım. Konumuz: OMUZ ÇIKIĞI... 

Omuz çıkığını bilmeyenler için yazıyorum:; çıkıklar kırıklara benzemez. Halk dilinde yalama olmak tabiri vardır ya bu durum da onun gibidir. Omzunuz bir defa çıktığında eğer gerekli önlemler alınmazsa artık yalama olur ve en ufak bir hareketinizde dahi omzunuz çıkabilir. Bu durum bir çok alanda hareket kısıtlığı sağlar ve özgüven azalmasına neden olur. 

Benim omuz çıkığı konusundaki maceram ise şu şekildedir: 

Velpo Bandaj ve Kullanım Şekli
2010 yılının Ocak ayında halı saha maçında kolum hafif yana açık bir şekilde yere sertçe düştüm. Kolum dik bir şekilde düştüğüm için bütün yük omzuma bindi ve omzum ilk defa o zaman çıktı. Hemen doktora gittim. Omzumu yerine taktılar ve velpo bandaj ile bir ay geçirdim. 

2011 yılının Ağustos ayına kadar omzum çıkmadı. Ağustos ayında dolmuşta karıştığım bir kavgada yumruk attığımda omzum tekrar çıktı. Bu ikinci kez çıkışıydı. Doktora gittim ve tekrar yerine oturttular omzumu. Sonra tekrar velpo bandaj ile bir ay gezdim. 

2012 yılının Ocak ayında kartopu oynarken omzum tekrar çıktı. Yine hastane ve velpo bandajı uygulandı. 

2012 yılının Temmuz ayında rafting yaparken omzum tekrar çıktı. Bu kez hastaneye gitmek için 1,5 saat yolculuk yapmak zorunda kaldım. Hayatımın en zor yolculuklarından birisiydi. Sonra omzu yerine taktılar ve velpo bandajı olmadığı için normal bandajla sarılı şekilde gönderdiler. Tatilde olduğum için 2 gün sonra bandajı çıkardım. Aradan bir hafta geçmeden, çok basit bir hareketle omzum tekrar çıktı. 

Sonra askere gittim. Askerdeyken bir şekilde GATA'da ameliyat ayarladım. Tekrarlayan  omuz çıkıklarında ( bunun sağlıkta kullanılan adı: habitüel omuz çıkığı ) tedavi için ameliyat gerekiyormuş. Ameliyatlar iki farklı şekilde yapılıyor: kapalı ameliyat ve açık ameliyat. Ben önce kapalı, sonra açık ameliyat oldum. Bu ameliyat tecrübelerime değinecek olursam: 

Kapalı Ameliyat



Kapalı ameliyatın mantığı omuzun geniş bir bölümünü kesmektense küçük bölümlerini kesip müdahale edilmesini sağlamak. Kapalı ameliyatlardan en yaygın olan ve benim de ilk uyguladığım ameliyat: Artroskopik Onarım. Bu ameliyatın videosunu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz. Bu ameliyat şu şekilde uygulanıyor: Önce lokal veya tam anestezi ile uyutuluyor veya uyuşturuluyorsunuz. Omzunuzun üç yerinden genişliği 2-4 cm büyüklüğünde delikler deliniyor ve birisiyle kamerayı oraya gönderiyorlar diğeriyle ise onarım materyalini, üçüncü delik ise destek materyali için hazırlanır. Sonra omuzda çıkığa neden olan istenmeyen fazları temizleyip, oraya bankart (destek elemanı da diyebiliriz) koyuyorlar. Bu bankartlar omzun çıkmasını engelleyecek şekilde konuşlandırılıyor. 









Açık Ameliyat: 

Laterjet Ameliyatı Sonrası Vidalar
Açık ameliyatta ise omzunuz yaklaşık 12-14 cm uzunluğunda kesilerek içerisi çeşitli materyallerle tedavi ediliyor. Tam anastezi uygulanarak yapılıyor ve iyileşme süreci kapalı ameliyatlara göre daha uzun sürmektedir. Açık ameliyatın geçmişi daha uzun ve bir çok sistem uygulanmaktadır. Günümüzde Türkiye'de omuz konusunda çalışan sayılı doktorlardan birisi olan doktorum Laterjet yöntemiyle açık ameliyat yöntemini seçti. Bu yöntemin videosunu izlemek için buraya tıklayınız. Video 4 part halindedir. Bu yöntem ile omuzun çıkmamasını sağlamak için kas kemiğe titanyum ile vidalanıyor.

Vidaların Omuzdaki Konumu Simülasyon

Ben 2013'ün Nisan ayında kapalı ameliyat oldum. Eylül ayında arabanın arkasına çantamı fırlatırken omzum tekrar çıktı. Bir şekilde yerine oturdu ve bandaj kullanmama gerek kalmadan hayatıma devam ettim. Kasım ayında ise yatağın üzerine elimi koyup destek almaya çalışırken tekrar çıktı. O aşamadan sonra ameliyat olmaya tekrar karar verdim. Aralık ayında birer hafta arayla önce kapalı sonra açık ameliyatı oldum. Kapalı ameliyat başarısız olmuştu. Açık ameliyat son çareydi. 

Ameliyatlarımda önce asker olduğum için GATA'yı tercih ettim. Çoık fazla insan kalabalığı ve askerlerin insan yerine konulmadığını düşündüğümde ikinci ameliyat için burayı tercih etmedim. Çok ilgilenmediler zaten tekrar çıktı dediğimde. 
Diğer ameliyatımı Ankara Ulus Devlet Hastanesinde oldum. Hasan hocanın kontrolünde Sabri hoca ile Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ameliyatı gerçekleştirdi ( Mehmet hoca omuz konusunda Türkiyede sayılı isimlerden birisidir. Kuğulu park taraflarında, iran cad. üzerinde kliniği de mevcuttur. Eğer omuz konusunda ciddi anlamda sıkıntı yaşıyorsanız mutlaka tavsiye ederim. Bir gidin görüşün. ) 

Ameliyattan sonra fiziktedavi aşaması çok önemli. Bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Ben ilk ameliyattan sonra spor yapacak zaman bulamadım ve fiziktedaviyi çok erken bıraktım. Sonrasında tekrar çıktı. Şimdiki süreçte ameliyattan 20 gün sonra fiziktedaviye başladık. Şu an halen fizik tedavi aşamasındayız. 

Sonuç olarak; omzunuz ilk kez çıkmışsa ve bu yazıya denk geldiyseniz öncelikli olarak omuz konusunda uzman kişilere danışın. Çok önemsemez görünebilirler ama siz önemseyin ve hangi hareketleri yapıp hangi hareketleri yapmamanız gerektiğini öğrenin. Ne kadar süre omzunuzu güçlendirmeniz gerektirdiğini de... Hayat sizin hayatınız ve omuz çıkığı hayatınızı altüst edebilir. Bunu asla unutmayın ve gerekli önlemleri aldığınızda düzelebileceğini de bilin. 

Sağlıklı günler

--
SİZDEN GELEN SORULAR VE YANITLARIM

SORU1: "latarjet sonrası durumlar nasıl? tekrar çıkık oldumu? koldaki güç kaybı düzeldi mi? en önemlisi "her an çıkacak gibi olma" hissiyatını halen taşıyor musun? kütleme vs. var mı?"

YANIT1: "Laterjet sonrası çıkık henüz gerçekleşmedi. Fakat önemli nokta şuydu;
- Ameliyat sonrası 2 hafta içinde fizik tedaviye başladım. 2 sene boyunca fizik tedavi gerçekleştirerek omuz kaslarımın güçlenmesini sağladım
- Omzumun çıkmasına vesile olacak tüm hareketlerden ve zorlamalardan kaçındım. Nihayetinde sağlam kol bile normal şartlarda çıkabiliyorken, ameliyat geçirmiş, bağları zedelenmiş veya tamamen tahrip olmuş omzun çıkması her zaman olasıdır.
- Halen omzumu güçlendirmek için çalışmalar yapıyorum.

Ameliyatınızı iyi bir doktorda olduğuna, fizik tadavi uygulamasını doğru yerden aldığınıza ve doktorların söylediklerine dikkat ettiğinize emin olunuz."


32 yorum:

  1. Çok bilgilendirici bir paylaşım tesekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Çok bilgilendirici bir paylaşım tesekkürler..

    YanıtlaSil
  3. omuzum 6. çıkığı geçirdi ameliyat şart oldu galiba

    YanıtlaSil
  4. Dostum bende yaklaşık iki yıl önce sozde sporcu ameliyati diyerek atroskopik ameliyat oldum iki yıl hiç omuzumu zorlamadim sürekli egzersiz yaptım 3 ay önce yavaş yavaş spora basladim boks yapiyorum mac esnasında omuzum basit bir sekilde tekrar cikti.Sen açık ameliyattan sonra nasıl olsun bir eksiklik hissediyormusun haraket kisitliligi güç kaybı filan oluyor deniliyor sen tavsiye ediyormusun açık ameliyatı,daha saglammi oluyir bizleri biraz bilgilendirirmisin rica etsem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, açık ameliyattan sonra 2 yıl geçti. sürekli fizik tedavi uyguladım. Hala uyguluyorum ve şimdi ağırlık basıyorum spor salonunda. Durum gayet iyi. Ama boks için fiziktedaviyi bırakmadan güçlendirme yapıp devam etmen lazım. Bir de açık ameliyatı yapan kişi çok önemli.

      Sil
  5. Suan nasılsın bi problem oldumu acik ameliyattan sonra.

    YanıtlaSil
  6. kardeşim merhaba. ben de hem kapalı hem açık ameliyat oldum, fakat tekrar çıkık ile karşılaştım şimdi doktorum latarjet önerdi. sende latarjet sonrası durumlar nasıl? tekrar çıkık oldumu? koldaki güç kaybı düzeldi mi? en önemlisi "her an çıkacak gibi olma" hissiyatını halen taşıyor musun? kütleme vs. var mı? detaylı bir anlatabilirsen çok yardımcı olursun teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Can bey,
      Laterjet sonrası çıkık henüz gerçekleşmedi. Fakat önemli nokta şuydu;
      - Ameliyat sonrası 2 hafta içinde fizik tedaviye başladım. 2 sene boyunca fizik tedavi gerçekleştirerek omuz kaslarımın güçlenmesini sağladım
      - Omzumun çıkmasına vesile olacak tüm hareketlerden ve zorlamalardan kaçındım. Nihayetinde sağlam kol bile normal şartlarda çıkabiliyorken, ameliyat geçirmiş, bağları zedelenmiş veya tamamen tahrip olmuş omzun çıkması her zaman olasıdır.
      - Halen omzumu güçlendirmek için çalışmalar yapıyorum.

      Ameliyatınızı iyi bir doktorda olduğuna, fizik tadavi uygulamasını doğru yerden aldığınıza ve doktorların söylediklerine dikkat ettiğinize emin olunuz. :)

      Çok geçmiş olsun sizlere

      Sil
    2. cevabınız için çok teşekkürler. aynen tabii ki dikkat çok önemli. peki bişey daha sormak istiyorum bizde çoğu zaman omuz her an çıkacak gibi oluyor, kemik ile kıkırdak arasında bir boşluk varmış gibi hissediyorum. sende daha önce böyle bir durum meydana geldimi, eğer geldiyse ameliyattan sonra bu problem düzeldi mi peki? bu gerçekten çok önemli benim için. daha önceki geçirdiğim bankard ameliyatlarından sonra omzum sıkı hale geliyor bu problem olmuyordu. latarjet 'te aynı durum söz konusu mudur?

      Sil
    3. Can bey tekrar merhaba,
      Laterjet öncesinde belirttiğiniz gibi omuz kemiklerinin bağlantı noktasında 'kıtırtı'lar mevcuttu. Ameliyattan sonra bir süre devam etti fakat (sanırım) omuz kaslarının gelişmesi ve çıkma olmadığı için bu kemikler arasındaki bağlar kendini yenilediği için o sesler kesildi. Şimdi bir süredir omuz çalışmadığım için ağrı ve güçsüz kaldığında çıkacak hissi oluyor. Ama genellikle kolumu etkin bir şekilde kullanabiliyorum. Ameliyat olmamdaki mantığım, yaşlandığımda yine kaslarım zayıflayacak ve omuz bağlantısındaki bağlar önemli olacak. Onların onarılması için bankard işe yaramadıysa açık ameliyatla giderilmesini doktorum önermişti. Bu noktada, iyi bir doktor bulup onun tavsiyelerini uygulamanızı tavsiye ederim.

      İyi günler dilerim

      Sil
  7. ümit bey sizin durumun aynısı benimde başıma geldi top oynarken kolumun üstüne dik düştüm çıkık meydana geldi hastaneye gittim taktılar sonra 1 2 ay sonra baktım çıkmıyor yavas yaaş yine top oynamaya başladım ve okulda turnuvaya yakın antreman maçında kolum havada boştayken çıktı akşamdı dolayısıyla doktor yoktu 5 saat omuzum çıkık araba aradım haliyle 7 saat sonra omuzum takıldı sonrasında 2 kere daha çıktı size şunu söylemek istiyorum direk açık ameliyat mı olayı yoksa kapalı bi şansımı deneyim mi bneim bu 3 ay içinde halletmem lazım okulum var bayramdan sonra ameliyat olucam cerrahpaşa da düşünüyorum fizik tedaviyi en fazla 1 ay yapabilirm sonrasında üniye gidicem orada spora devam etsem sırf omuz çalışsam olurmu acaba birde benim için en önemli soruyu sormak istiyorum ben futbol hastasıyım ve 6 aydır top oynamıyorum bu omuz yüzünden siz oynuyormusunuz yüzme vs böyle aktiviteleri yapıyormusunuz bi sıkıntı oluyormu teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burhan hocam merhaba,
      Çok benzer süreçlerden geçmişiz. Öncelikle ben doktor değilim ve sadece yaşayan birisi olarak yaşadıklarımı anlatıyorum.

      Öncelikle bazen kapalı ameliyatın yeterli olacağı düşünülüyor. Ama kesin çözüm olur mu derseniz bilmiyorum. Çünkü kapalı ameliyat sonrasında da omzum tekrar çıktı. (Hatta melen çayında rafting yapılırken çıkmıştı ve 2 saat dağ yolundan çıkık omuzla hastaneye ulaşmaya çalışmıştım. İğrenç bir duygu!:())

      Omuzun çıktığı için artık hemen iyileşme olayını unut. Bunu kabullenirsen daha rahat yol alırsın. Eskisi gibi omzunu kullanamayacaksın. Ben kapalı ameliyat, 2 sene fizik tedavi uyguladım (neredeyse her gün fizik tedavi yaptım ve yapmaya HALA devam ediyorum!). Bugün omzumda yine ağrı vardı. Yine güçlendirmem gerekiyor anlaşılan.

      Ben 3 senedir futbolu velpo bandaj ile omzumu sabitleyerek oynadım. Bazen de formanın içine sokuyordum. Daha bu sene TCDD kurum turnuvasında omuz bandajsız sahaya çıktım. (Anlayacağın üzere omzum çıkmışken ve ameliyat olmamışken dahi futbolu bırakmadım).

      Son olarak tecrübelerim diyor ki, hangi ameliyatı olursan ol, uzun bir süre fizik tedaviyi bırakma, omzun normalmiş gibi davranma ve her zaman ters hareket yapmaktan kaçın. Acele etme dostum, sağlığın futboldan önemli!

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. son sorum bu bandaj yukardaki gibi olanlamı maça çıktınız eğer öyleyse kol göbektemi oynadın yoksa sadece dirsekte sabitleyip bilek aşağıda mı oynadın ve ben bi ara öyle denedim dirsekten sabitleyip oynadım acayip oluyor koşman falan değişiyor :DD

      Sil
    4. Kolu dirsekten sabitledim. Ama önemli olan bandajın sağlam olması ve kolun hiçbir durumda açılmaması.

      Ben o halde birçok turnuva yaptım ve insanlar şaşkınlıkla bakıyorlardı bu şekilde nasıl oynadığıma :)

      Kolaylıklar dilerim dostum. Tekrar çıkmaması için elinden geleni yap, sanırım bu oyunun tek kuralı bu!

      Sil
  8. Mesajlarım gidiyormu gitmiyor mu bilmiyorum ümit kardeş cevap versen çok iyi olur lütfen

    YanıtlaSil
  9. umit bey siz bir sey sorcagm dr hangi siz amlyat yaptı verbelirmısın lutfen ?

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar.2017 eylul ayinda prof dr mehmet demirtas tarafindan kapali ameliyat oldum.Ameliyattan ocak ortalarina kadar 4 aya yakin fizyoterapi yaptim.Ufak acilar disonda kolumda kisitlama yok.Subat tatilinde Izmirden Bodruma dondugum icin bodrum devlet hastanesinde fizyoterapi doktoruna gittim ve 4 aydan sonra tam olarak ne yapmam tarzi sorular sordugumda bu hareketlere aynen devam et tarzi gecistirme bir cevap aldim.Dokuz eylul tarafindan bana verdikleri fizyoterapi kitapciginda yaklasik 30-40 arasi harwket var ki hepsini yapmaya calis iste falan demesi sacma geldi.Fizyoterapiye devam etmek istiyorum bu durumda siz ne onerirsiniz kendi tecrubelerinizden.Ozel fizyoterapiste gitmek gerekir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben 2 sene boyunca, omzun ilerlemesine göre fiziktedavi aldım. Sonra da kendim evde devam ettim. Halen omzumda minimal ağrılar hissettiğimde, güçlendirme hareketleri yapıyorum. Önerim, iyi bir fizyoterapistten en azından 1 sene boyunca terapi almanız. Zaten ihtiyacın olmadığında sen hissedersin. Omzun güçlenmesi gerekiyor.
      Geçmiş olsun

      Sil
  11. merhaba ümit bey benimde pazar günü sol omuzum çıktı.ev hanımıyım uykudan kalktıktan sonra fark ettim.ibni sina hastanesine acile gittik doktorlar zor yerine oturttular su an bandajlı 10 gün sonra el cerrahisine gelin dediler ..10 günün dolmasını bekliyorum.çarşamba günü için doç.dr.randevu aldım.kolumu hiç kıpırdatmıyorum yorumları okuduktan sonra inanın korktum.bana bu süre zarfında öneriniz varmı

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, ben 19 yaşındayım eski cimnastikçiyim ve kızım antrenörlük yapıyorum şuan ve vücut geliştiriyorum. 2 ay sonra besyo sınavım var ve koşmam gerekiyor. 1 buçuk hafta önce merdivenden düştüm ve omuzum çıktı. 1 ay iyileşmeyi bekliyorum. Sonra fizik tedavi ve güçlendirmeyi düşünüyorum. Gerçekten bütün motivem ve gücüm yerle bir olmuş gibi çok korkuyorum bir daha tekrarlamasından. Sizin ilk çıktığında güçlendirip dikkat ettiniz mi yani güçlendirip dikkat etsem bir daha çıkar mı ve 2 ay sonra koşu sınavına katılabilir miyim?

    YanıtlaSil
  13. Geçmiş olsun reis.19 yaşındayım.Benim Temmuzun 16 sı 2016 da denize atlarken omuzum çıkmıştı.1 ay omuz bandajıyla gezdim.Doktora gittim.Doktor bana ilk çıkıkta ameliyatı gerek görmedi.Birkaç egzersiz verdi onları uyguladım.Ama hiç durur mu ?? 2017 nin mart ayında (ygs sınavına 5 gün kala) abimle şakalaşırken tekrar çıktı.Artık ameliyatı kafaya takmıştım.Haziran ayı geldığınde Özel Emsey hastanesinde kapalı ameliyat oldum.1 Ay fizik tedavi gördüm.1-2 ay kadar da omuzumu evde çalıştırdım.Sonra spora başladım ama ayağım kırıldı.Ondan da ameliyat olunca bide 2 ay yatalak kalınca omuz egzersizlerimi aksattım.Daha sonra devam etmedim.Ve bu sene ! Tam iki hafta önce omuzum tekrar çıktı.Moralim alt üst oldu.Zaten o kapalı omuz ameliyatı olduğum günden bugüne omuzum içerden kıtlama yapıyordu.Sanki kemikler birbirine sürtüyormuş gibi.Doktoruma söylemiştim hatta.Spor yaparak onu halledersin dedi.1 Ay sonra çıktı :( Asıl sorum şu ! Açık ameliyatı öneriyor musun ? Şuan ki durumun nasıl ? Kısıtlılık ya da hareket kabiliyetinden birşey kaybettin mi ?

    YanıtlaSil
  14. merhabalar,
    Benimde kolum en sonuncusu geçen hafta olmak üzere toplamda 6 kere çıktı. MR sonuçlarına göre doktorum laterjet açık ameliyat olmam gerektiği kanısına vardı. Fakat bu ameliyat ve sonrası bana biraz ürkütücü geldi, laterjet açık ameliyatın sonrası için yorumunuz nedir? mesela kaç gün acı verir, kaç günde hareket kabiliyetimize geri döneriz. teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle ameliyat sonrasında hemen (1 hafta içinde) fizyoterapist eşliğinde fizyoterapiye başladım. 2 sene boyunca da devam ettim.

      2 senenin sonunda da kendi kendime yapmaya devam ettim. Hala zaman zaman fiziktedavi yapıyorum kendi kendime.

      Demem o ki, süreç uzun gelebilir ama eskiye göre çok iyiyim. Her an çıkma korkusundansa iyi ki yapmışım dedim.

      Tabi ki karar sizin kararınız.

      Şimdiden geçmiş olsun

      Not: Onca çabamdan sonra şuan korkmadan futbol oynayabiliyorum ve voleybol bile oynadım. :)

      Sil
    2. Ümit bey yorum için teşekkürler. Mümkünse ameliyat sonrasındaki sürecide anlatırmısınız? Yani ağrı sızı çok oldumu sizde?
      Yoksa genel itibaryle çıkıl sonrası askı sürecine benzer durumlar geçerlimidir? Bide mesela spor değil ama günlük hayata dönüş (askısız, normal iki kol hareketli vb) ortalama kaç günde oldu?

      Sil
  15. latarjet ameliyatında kendi kemiğimizin yerine yapay kemik ile sabitleme yapılabiliyormuş. Sanırım biraz araştırmak gerekmekte. Şuan için bu yapay malzeme yanlızca Araştırma hastanelerinde kullanılmaktaymış. Eğer sonuçlar olumluysa ben sanırım bu yöntemi tercih edeceğim.

    YanıtlaSil
  16. Laterjet için kaba tabirle omuz altına bir takoz konuyormuş, ki bu sanırım tam yapay bir malzeme değilde omuz içindeki eklemlerle oynanarak yapılıyor ancak emin değilim. Benim ameliyat doktorumda araştırma hastanesinden.

    YanıtlaSil
  17. Ümit bey merhaba tekrar. Latarjet açık omuz ameliyatımı bende sağ salim atlattım. Ancak askı çıkışı biraz zor. İlk günlerim askısız fakat kolumu çok az oynatabiliyorum. Öne doğru kaldırımca sanki oradaki kemik bloğu acıyor biraz. Sizdede böyle olmuşmuydu, en azından günlük hayata yetecek minimal hareketlerin rahatça yapılabilmesi kaç gün aldı? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar,
    Benim 16 temmuz 2016 da omzum cikti.2017 nin martinda abimle sakalasirken birkez daha cikti.Daha sonra 2017 nin haziraninda kapali ameliyat oldum.Ancak yaklasik 1 sene sonra (13ay dayanabildi) Birkez daha omzum cikti.O gunden bu yana böyleyim.3 yilin verdigi tecrubeyle kisitli bir sekilde omzumu korumaya calisiyorum.Ancak ben suan 19 yasindayim ve gencligimi aktif bir sekilde yasamak istiyorum.Kanımı deli kaynıyor hani :) Sorum şudur : Birkez daha kapalı ameliyatı deneyeyim mi yoksa direk acik ameliyati olayim mi ? Yanlis anlamayin sizi doktor olarak degil tecrubelerinizden faydalanabilecegim bir yardimsever olarak goruyorum :) Teşekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Sanırım bu konuda sizin de tecrübeniz karar alacağınız kadar fazladır. Bu karar tamamen size bağlıdır.
      Çok geçmiş olsun

      Sil
  19. selam, benim omuzum 2014 yılında ilk kez spor salonunda ters bir hareket sonucu çıktı. ameliyat olmadım ve bu şekilde 5 sene boyunca yine ara sıra spor yapmaya devam ederek yaşadım. ve bugün tekrar 2.çıkığı elime aldım. denizde yüzerken çıktı ve neredeyse boğulacaktım, canımı zor kurtardım. şimdi mr tomografi vs işlerim var. doktordan ameliyat isteyeceğim. omuzu 5 sene çıkarmadan iyi korumuştum ama hep bir eksiklik vardı boşluk hissi vardı daha ilk çıkıktan bu yana. sol kolum hep cebimde yürürdüm. her neyse hocam açık ameliyata daha sağlam gibi görünüyor. kapalı ameliyatta üsteki arkadaş ameliyat sonrası sıkı hissediyorum demişti. bende en çok bu hissi istiyorum. tıpkı sağlam olan omuzum gibi. fakat ameliyat sonrası neden tekrar çıkıyor? bu işin mantığı nedir? sizlerde rotator cuff kas yırtığı mı vardı. madem ameliyt olduk nasıl oluyor 1 sene sonra çantayı arkaya atarken tekrar çıkıyor. nasıl ameliyat bu böyle. açık ameliyat sonrası sıkılık hissi ne durumda. yani sağlam olan ile çıkık olan omuzu birbirinden farklı mı hissediyorsun? spor salonunda ağırlık basarken problem çıkarıyor mu? ve son durumun nasıl? :D ne sorsam şaşırdım bir sürü şey sordum. benimkide yeni çıktığı için olayın sıcaklığı ile konuşasım var.

    YanıtlaSil
  20. Arkadaşlar merhaba,

    gördüğüm kadarıyla hepinizin ortak kaygıları var, öncelikle belirtmeliyim ki bu mecrada doktor değil biz hastalar kendi aramızda sohbet etmekteyiz, dile getirdiğimiz önerilerin sizin için geçerli olmayabileceğini lütfen aklınızdan çıkarmayın. benim sağ omzum tam 5 kez yerinden çıktı, 2 adet ameliyat geçirdim, biri açık biri kapalı fakat her iki ameliyattan sonra tekrar çıktı. Öncelikle size eğer kilolu iseniz kilo vermenizi, daha sonra da omzunuzu güçlendirmenizi öneririm zira herhangi bir kaza durumunda o bölgeye binecek ağırlığı süspanse edebilsin omzunuz. Latarjet biraz kanlı bir ameliyat, iyileşme sürecinin uzun olduğunu biliyorum ve omzunuza yakın yerden kesilen kemik parçası, bir vida yardımıyla omuz ekleminin sabitlenmesinde kullanılıyor. Bunu istemezseniz,Araştırma hastaneleri yurt dışından yapay kemik ile bu ameliyatı gerçekleştirebiliyor. Ayrıca son zamanlarda kapalı latarjet ameliyatlarında gelişmeler mevcut, tüm bunları uzman bir ortopedist ile konuşmanızı öneririm. Bence en makul çözüm, yapay kemik kullanılarak yapılacak kapalı latarjet ameliyatıdır. Ancak yine belirtmekte fayda var, kendinize dikkat etmezseniz son yine kaçınılmaz oluyor.Düşünsenize kolunuzu yerinde tutan soğan zarı inceliğinde bir zardan bahsediyoruz. herkese geçmiş olsun

    YanıtlaSil