üdopara

18 Şubat 2015 Çarşamba

Gezmece-Tozmaca " HAZIRLIK | UZAK DOĞU KEŞFİ - ANKARA-KARS-ANKARA TREN YOLCULUĞU"

"Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret edemeyince insan, okyanus keşfedemez" Andre Gide

Kime anlattıysam Kars yolculuğumu, aldığım tepki ' Deli misin sen?' oldu. Birazdan yazdıklarımı okuduğunuzda buna siz de hak vereceksiniz. Ben hak verdim onlara...

Andre Gide'nin sözüyle başladım. Okyanusu keşfetmek için kıyılarımızı terk etmemiz gerektiğine vurgu yapıyordu. Ben de kıyılarımı düşündüm. 

Kıyılarım: 
Ankara'da çalıştığım iş yeri, 
Konakladığım evim, 
Görüştüğüm arkadaşlarım,
Sürekli kullandığım aynı işe gidiş yolu, 
Aynı sonuçsuz tartışmalar, 
Aynılığın sonsuz boşluğu... 

İnsanları anlamak istiyorsam, kıyılarımı terk etmem, rahat alanımdan dışarıya adım atmam gerekiyordu. Farklı ülkelere gittiğimde insanların yaşam tarzları, düşünceleri, dokunuşları, seslenişleri, serzenişleri.. Daha bir çok olgunun farklı olduğunu rahatlıkla görebiliyordum. Peki ya Türkiye'nin zengin kültüre sahip yapısı içinde insanların yapıları ne durumda? 

Bunu anlamanın tek yolu, uç noktalara seyahat etmek, seyahatleri ve etkileşimi uzun tutmaktan geçiyor. Bazen konuşarak, bazen uzaktan gözlemleyerek o kültür hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. 

İşte tam bu nedenden dolayı Ankara'dan Kars'a yolculuk yapmaya karar verdim. Hem de trenle... Tren ile ilgili bilgileri buradan alabilirsiniz. Fakat  kısaca özetleyecek olursam: 

Doğu ekspresi ile 112 durağa, 7 'il'e uğrayarak toplamda 24 saat 29 dk (TCDD bu zamanı öngörse de minimum 2 saatlik rötar olduğu söyleniyor) yolculuk süresiyle Kars'a ulaşmayı öngörüyorum. Her durakta inen ve binen kişileri de hesaba katarsak yüzlerce insan görme ve belki bir kaçıyla etkileşme şansına sahip olabileceğim. 

20 Şubat 2015 saat: 18:00'de, yani işten hemen sonra, gardan trene bineceğim. Cumartesi akşam 20:30 gibi Kars'ta olursam kendimi şanslı sayacağım. Orada benim için çok değerli olan bir arkadaşımı göreceğim ve 22 Şubat 2015 Pazar sabah 07:45'de trene geri binerek Pazartesi sabah 08:30'daki mesaime yetişmeye çalışacağım. Kısaca: 3 günde 50 saatten fazla zamanı trende, 9 saatten azını  Karsta geçireceğim. 

Çok heyecanlı... (ve yorucu)

Neden Kars?

Kars hakkında ayrıntılı bilgiyi buradan bulabilirsiniz. Burada yazan bir çok şeyi tecrübe etmek, anlamak veya araştırmak için zamanım olmayacak. Hatta Kars'a özgü bir şeyler yeyip gelebilirsem, çok mutlu olacağım. 

Kars'ı seçmemin nedeni Ankara'dan trenle yola çıkıp gidebileceğim en uzak nokta orası olduğu için. Bir de Doğu Ekspresi ile  ilgili bir çok hikaye dinledim. Çok eğlenceli ve çok dokunaklı hikayeler... Yolcu kitlesinin de çok 'çeşitli' olduğu duyumlarını da aldım. Bir de Kars'taki arkadaşımla yapacağım muhabbeti iple çekiyor olmam da Kars'ın seçilmesinde önemli bir etkiye sahiptir. 

Kars'ta ne yapılır? 
Gezimanya'da bir yazı yayımlanmıştı: buradan görebilirsiniz
Kars'ta kısıtlı zamanımı arkadaşımla uzun muhhabete ve eğer yiyebilirsem, kaz yemeğe ve Kars kaşarı tatmaya ayıracağım. Biraz da fotoğraf çekebilirim. 

Kars'a yolculuğum Cuma günü 18:00'de başlayacak. Gelişmeleri ve tecrübelerimi bir sonraki yazımda aktarırım...


5 yorum:

  1. Ümitciğim....Kars benimde en çok görmek şehirlerin en birincisi....Yazılarını keyifle ve de merakla takip ediyorum...Karsla ilgili yazını da özellikle merak ediyor bekliyorum...Yolun da şansın da açık olsun....İyi yolculuklar...Birde benim için bakar mısın lütfen gerçekten Kars'ta "Gülen Gözler Pastanesi" var mı? :))

    YanıtlaSil
  2. Ayşe hocam,
    Çok teşekkür ederim. Kars ile ilgili yolculuğumu kaleme alacağım.

    Ayrıca Gülen Gözler Pastanesini görürsem sizin için resmini çekeceğim :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, gittiniz mi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://umityardim.blogspot.com.tr/2015/02/uzak-dogu-maceras-kars-kesfi-yolculuk.html

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil