üdopara

17 Şubat 2016 Çarşamba

NASIL MI YURT DIŞINA GİDİYORUZ! (Püf Noktalar İçerir)

Sosyal medyadan beni takip eden arkadaşlarımdan sıklıkla duyduğum bir geri dönüt var: "Nasıl bu kadar yurt dışına gidebiliyorsun? "

" Tekne limanda güvendedir. Ama teknenin amacı bu değildir." Paulo Coelho

Bunun birçok yöntemi olduğunu, eminim bilmiyorsunuzdur. Bu blog yazımda, yurt dışına gitmek için ne gibi imkanların/fırsatların/olanakların olduğunu mercek altına almayı planlıyorum. 

SÜREÇ



Her seyahatin bir süreç olması gibi, yurt dışına gitmek de bir süreçtir. 

Her hareketi bir fikir/fikirler tetikler. Fikirler ise insanların vizyonu, hayat koşulları ve olmak istedikleri ben ile ilgilidir. Bir fikre sahip olmanıza kimse engel olamaz. Dolayısıyla 'yurt dışına gitmek istiyorum' veya 'yurt dışına gitmemin ne gerağğğ var!' demek sizin elinizdedir. 

'Yurt dışına gitmek istiyorum.' diye içinden geçiren bir kişiyseniz, bu yazının devamını okuyabilirsiniz. Çünkü devamında anlatılacaklar  bu fikrin nasıl eyleme dönüştürüleceğinden bahsedecektir.

Fikrinizi takip etmekte kararlı olmanız önemlidir. Ancak kararlı olanların eyleme dönüştüreceği bir süreçten söz ediyoruz. Kararlı olmak demek, istediğiniz 'seyahati' arzulamak ve arzulamayı bırakmamak demektir. Ayrıca fikriniz için çaba harcamak gerekir. 

İlk çabanız  araştırma yapmak  olacaktır. Zaten araştırma yaptığınız için bu blogdasınız ve bu yazıyı okuyorsunuz demektir. Araştırmalarınızı yaparken;
Ne arıyorum ben? sorusu sizi anahtar kelimelere götürecektir. Anahtar kelimeleri  ve  google'ı etkin kullanmanız gerekiyor. İnternette bir bilgi kirliliği söz konusudur. Bundan kaçınmak için izlediğim araştırma yöntemimi sizinle bir sonraki konu başlığından detaylı olarak paylaşacağım. 

Kararlı olup, araştırmalarınızı yaptınız, nereye gitmek istediğinizi ve nereleri görmek istediğinizi netleştirdiniz ama nasıl gideceksiniz? Sizi engelleyen faktörlerin farkındasınız değil mi? Ben de farkındayım. Bir çoğunuz lise sıralarında ne zaman üniversiteye gideceğim de özgür olacağım düşüncesiyle engellenmekte, birçok üniversite öğrencisi maddi imkansızlıklar ve derslerin ağırlığı dolayısıyla engellenmekte, Özel sektörde çalışanların izin sıkıntısı ve maddi imkansızlığı, devlette çalışanların dil bilmeme sıkıntısı, ev hanımlarının evdeki sorumlulukları ... 

Sizi oturduğunuz koltuğunuza sabitleyen ve hareket etmenizi engelleyen tek engel sizsiniz! Evet, sizsiniz çünkü sizinle benzer koşulda olup, bavulunu hazırlamış, seyahatine ramak kalan birçok insan var; biliyorum ve tanıyorum.

Kendi engellinizi 'aşmanız'   ve seyahatinize çıkmanız için size uygun fırsatlar/imkanlar dışarıda bir yerde, sizin gelip onu almanızı bekliyor. Bakış açınızı genişletmek amacıyla, bu yazımın devamında bildiğim bazı fırsatları, imkanları sizlerle paylaşacağım.

Artık teorik bilgilerin kucağına kendimizi bırakabilir ve araştırma yapmanın kutsallığıyla devam edebiliriz. 


ARAŞTIRMALARI NASIL MI YAPIYORUM?



Etkili bir araştırmanın sizi ulaştırdığı noktaları hayal bile edemezsiniz. Daha ucuza, daha kaliteliye, daha etkin zaman kullanımına, kaybolmadan yaşamaya ve olaya hakim olmanıza, yaptığınız etkili araştırma vesile olacaktır.

Herkesin kendine has araştırma tekniği vardır. Bazıları uzun uzadıya metin yazılarını okumayı sever, bazıları ise görseller üzerinden ilerler. Bu noktada kendi araştırma yönteminizi keşfetmeniz ve ona odaklanmanızda fayda vardır. Fakat yine de araştırma yapmaya başlıyorsanız uzun yazılar okumanız gerektiğini unutmayın.

Çok fazla seyahat ettiğim için, hemen hemen her seyahatim öncesinde araştırma yapmaktayım. Benim araştırma sistemim  daha çok görseller üzerinden ilerlemektir. Görsellerin çağrıştırdığı noktaları ise uzun metin yazılarıyla araştırırım. Araştırmalarıma başlamadan önce arama motoru olarak hazreti google'ı, edindiğim verileri kaydetmek için evernote'u ve google drive'ı açarım.

Ne hakkında araştırma yapacaksam, onunla ilgili  keyword (anahtar kelimeleri) etkili kullanmanız gerekiyor. Çünkü google ve benzeri arama motorları anahtar kelimeler mantığıyla çalışıyor. Cümle aratsanız dahi sizin cümlenizdeki kelimeleri teker teker algılayıp benzer yapıdaki kelime gruplarını size sunuyor. Bu noktada anahtar kelime seçiminizin efektif olması için buradaki videoyu izleyebilirsiniz.

Anahtar kelimelerinizi yazıp 'ara' tuşuna bastığınızda, geçmiş olsun, bir milyon küsur sonuç bulundu şeklinde bir bilgi ile karşılaşacaksınız. Araştırmaları seyahat/gezi konusunda yaptığınız varsayarak anlatmaya devam ediyorum. Çıkan sonuçlarda gözleriniz ilk olarak wikipedia ve ekşi sözlük arasın. Wikipedia size daha temel bilgiler verirken ekşi sözlük ise size yaşanmışlıkların insanların bakış açısıyla harmanlanmış verilerini sunacaktır. Gezinizin genel çerçevesini bu bilgiler ışığında çizebilirsiniz. İnsanların yazdıkları yorumları matbu yazılara tercih etmenizi tavsiye ederim. Zira matbu yazılar sizi bir şeyler yapmaya veya bir şeyleri almaya yönlendiren yazılar olmakla birlikte insanların yaptığı olumlu/olumsuz yorumlar size olayı her açısıyla gösterecektir.

Ekşi sözlük ve wikipedia sizi bir yere kadar götürür ama asla ve asla bir seyahat planı hazırlamanıza olanak sağlamaz.

Ben genellikle kendime seyahat planı hazırlarım ve genellikle de o plana tamamen uymam :). Seyahat etmeyi sevenler, plan yapılmasına karşı ön yargı taşıyor. Carpe diem mantığıyla yaşamayı seviyor. Bense just in case mantığıyla hareket etmeyi seviyorum. Ayrıca seyahat öncesi yapılan araştırmalarımda öğrenmelerim ve farkındalıklarım katlanarak artıyor.

Hadi seyahat planı hazırlamanın püf noktalarına değinelim.

Önce bir rota belirlemenizde fayda vardır. Rotanızı uygun uçak bileti ve/veya tren-otobüs seferlerine göre organize etmek önemlidir. Rota belirlerken hazreti google amcamızın nimetlerinden olan google maps sizin işinizi kolaylaştıracaktır. En uygun geçiş rotalarını, otobüs/uçak seferlerini dahi bulabileceğiniz maps'te oluşturacağınız rota sizin seyahatizin omurgasıdır. Rota hazırlarken asıl gideceğiniz yere 'aktarmalarla' da gidebileceğiniz ve rotanın 'değiştirilebilir' bir plan olduğunu unutmayın. Rotanızı sevin ama aşık olmayın. Zamanı gelince daha iyisiyle değiştirme ihtimalinizi her zaman göz önünde bulundurun çünkü öğrendiğiniz bilgiler sizin ilginizin değişmesine neden olaiblir. (Evet evet bir ilişkiden bahsetmiyorum, hala rota ve seyahat planı kavramları içinde yol alıyoruz :))

Rotanız belli olduğuna göre artık 'nerede kalınır', 'nereye gidilir', 'ne yapılır', 'ne yenir' vb. konulara açıklık getirmeye sıra gelir. Bir seyahati ne kadar zaman için planladığınıza, ne kadar kalacağınıza, gezi/seyahat amacınıza (kültürel, iş, eğlence, eğitim, sevgili ziyareti vb.) göre bu detaylar şekillenecektir. Konaklama konusunda araştırmaları booking.com veya hostelworld üzerinden yapabilirsiniz. Bu iki sitede de aradığınız otellere gidip konaklayan kişilerin yorum yaptığı alanlar vardır. Bir de puanlama sistemi söz konusudur. Bu puanları  ve yorumları  dikkate almanızı tavsiye ederim. Eğer booking.com'da bir otel/hostel yüksek puan almışsa (9 ve üstü) ve yorumlayan kişi sayısı 20 üzerindeyse, bu otel/hostel sizin ihtiyaçlarınıza yüksek oranda cevap verecektir. Bütçenize uyarsa, kaçırmayın. Konaklama konusunda diğer bir seçenek couchsurfing'dir. Bu sitede birbirine yardımcı olmak, yeni insanlar tanımak ve onlarla etkileşmek, rehberlik yapmak isteyecek birçok insan vardır. Hem de bunu sizden herhangi bir ücret talep etmeden yapmaktadırlar. Sitenin gözlemlediğim bug'ı kadınların erkeklere göre daha rahat yer bulabilmesidir. Böbrek.avi konusuna iletişim kurmayı planladığınız kişilerin referanslarına dikkat etmenizde fayda vardır. 

Seyahat planının en kritik noktlarından ikisi nereye gidilir  ve ne yenir konularıdır. Bu konularda size en çok yardımcı olacak araştırma aracı yine google hazretleridir. Google'da anahtar kelimelerinizin sonuna tripadvisor*** veya gezimanya, yolda olmak, rotasız seyyah, keşfetsene, yazarak çıkan sonuçları okumaya başlayabilirsiniz. Bu sitelerden tripadvisor, kullanıcıların yorumları ve puanlarıyla en iyi restoranları, otelleri, gezilip görülecek yerleri 'top list' şeklinde hazırlayıp size sunuyor. Gezimanya, kullanıcıların tecrübeleriyle, onların yazılarıyla beslenmekle birlikte çalışan ekibi ile güzel bilgileri size ulaştırıyor (bu kadar çok reklam yapmasa ve kullanıcıların otel önerilerini sırf reklam ile çelişiyor diye sansürlemese daha güzel bir site olabileceği kanısındayım).

Bu aşamaya kadar, yazıyı takip edip uygulayabilirseniz eğer, elinizde nereye gidilebileceği, neler yapaılabileceği, hangi rota izleneceği ve bunları nerede saklayıp kolayca ulaşacağınızı  görmüş oldunuz.

Artık seyahat etmeye hazırsanız, uçak biletinizi nasıl alacağınızla ilgili küçük 'trick'ler paylaşayım.

Uçak ile seyahat etmenin hala pahalı ve lüks bir ulaşım aracı olduğunu düşünüyorsanız, siz uçak bileti almayı bilmiyorsunuz demektir. Seyahat planınızı mutlaka 1-2 ay öncesinden yapıp ilk olarak uçak biletinizi ve kalacak yerlerinizi ayarlayın. Uçak biletinizi almak için doğru zaman hava yolu firmalarının kampanyalarının olduğu zamandır. Biraz araştırdığınızda firmaların dönemsel kampanyalarının olduğunu fark edeceksiniz. Kampanyaların olmadığı dönemlerde ise en uygun uçuş için skyscanner size yardımcı bir uygulama/site olacaktır. Takip edilesi kampanyalar için: Onur Air, Pegasus ve THY

Araştırmalarım sonunda biletlerimi alıp her şey hazır hale geldiğinde, gideceğim yerleri google maps üzerinde işaretler, rotam üzerindeki illeri  çevrimdışı kullanmak için kaydederim ve tripcase uygulamasına bilgileri girerim. Eğer ki para birimleri ve güncel kurlarla ilgili sıkıntı yaşayacağımı düşünürsem currency uygulamasını telefonuma indiririm.

İnsanların hayatlarına dokunmaya, yenilikleri keşfetmeye ve farklı tatların, dokuların beni ön yargılardan uzaklaştırmasına artık hazırım.


BİR FIRSAT OLSA DA YURT DIŞINA MI GİTSEK!



Fırsat... Bana göre insanlar ile fırsatların karşılaşması iki şekilde oluyor. Farklı ortamlarda bulunup o ortamda gelişen bir fırsatın kimseye uymaması ve o kişiye kalması, girişimleri sonucu fırsatları yakalayıp gerekliliklerini sağlayarak hak etmesi. Unutmayın! Her iki durumda da girişim sizden bekleniyor,

Her insan kendi fırsatını yaratır!

Ben bu fırsatlardan çok geç haberdar oldum. İlk başlarda önemsemedim fakat sonrasında bizi yurt dışına neredeyse bedavaya gönderecek, bütün masrafları karşılayacak veya belli bir ücret ödeyerek gidebileceğiniz birçok fırsatın olduğunu fark ettim. Bunları sizinle paylaşmak istedim. Burada paylaşılan her başlık için yeterli zamanı harcamanız ve araştırma yapmanız gerekiyor. Araştırma yaparken de hangi yaş aralığında katılımcılara imkan veriliyor, öğrenci olma zorunluluğu var mı? gibi kriterleri ilk başta öğrenmenizi tavsiye ederim. Araştırın-başvurun, araştırın-başvurun, araştırın-başvurun ve asla vazgeçmeyin. Eğer ki bu yazıyı okuyarak bir fırsat yakalayıp yurt dışına giderseniz, tecrübenizi benimle paylaşabilir misiniz? 

Uzun bir giriş/açıklama bölümünden sonra,  bahsettiğim kampanyaları artık sizinle paylaşabilirim (arka sıralardan bir homurtu gelmeye başladı sanırım....)

Erasmus+ Programı 




Benim yurt dışına çıkmamda en önemli rolü bu program üstlenmiştir. Bu nedenle, teferruatlı bilgi aktarımı yapmayı planlıyorum.

Bu programı 'erasmus' programı ile karıştırmayın. Zira bu ikisi konsept olarak çok farklıdır. Erasmus+ olarak adlandırılmasının nedeni 'herkesi' kapsayacak şekilde olmasındandır. Bu programın alt programları vardır ve bu sayede kendinize uygun olan projede yer alabilirsiniz. Alt başlıklar ve programın ne olduğuyla ilgili en genel bilgiyi AB Bakanlığı Ulusal Ajansın web sitesinden öğrenebilirsiniz. Projelerin genel kriterleri hakkında bilgi almak için program kılavuzunu inceleyebilirsiniz. Bazı güncellemeler yapıldığı için ingilizce program kılavuzuna da göz atabilirsiniz. 

Bu programın özelliği 'projeler' mantığıyla ilerlemesidir. Yararlanıcılar proje yapar ve hedef kitlesine uygun katılımcı seçer. Seçilmeniz durumunda içinde kültürel etkinliklerin, seminerlerin, yaygın eğitimin olduğu bir hafta sizi bekliyor olacaktır. Farklı ülkeden gelen katılımcılarla doğrudan etkileşim olanağı kendi imkanlarınızla gittiğinizde bulamayacağınız bir ortamı size sağlayacaktır. Bu projelerden bahsetsem, bir paragrafın yeteceğini sanmıyorum fakat önemli noktaları belirteyim: Bu projeler hibe programı kapsamında olduğu için yeme-içme, konaklama ve ulaşım masraflarınız proje sahibi tarafından karşılanacaktır. Program kılavuzunda bütçe kalemini inceleyebilirsiniz. Bazı organizasyonlar sizden 'participant's fee' adı altında para talep edeceklerdir. Benim önerim iade edilmeyecek olan bu paraları ödememeniz yönündedir. Bunların yanı sıra yabancı dil zorunluluğu yok! Katılacağınız programlarda iletişim dili ingilizce olacaktır. Bu nedenle biraz ingilizce bilmenizde fayda vardır. Bu projeler sayesinde toplumsal bir sorunu ele alacaksınız ve bunun çözülmesi için çalışma yapacaksınız. Bu da farklı bakış açılarıyla etkileşmeniz anlamına gelmektedir.

Artı yönler çok fazla olan bu program hakkında gerek blog yazıları, gerek proje başvuruları, gerekse güncel bilgileri takip etmek için Vopool.net size hizmet etmektedir. Bunun yanı sıra facebook grupları üzerinden güncel proje başvurularını yakalayabilirsinz

Programın alt başlıklarından 4 tanesini ayrıca mercek altına almanızı tavsiye ederim.
  • Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) - European Voluntary Service
EVS olarak da bilinir. 1 ay ile 12 ay arasında Avrupada gönüllülük hizmeti yapacağınız bir sistemdir. Biraz araştırma yaptığınızda göreceksiniz ki her sene binlerce genç bu sistemle farklı ülkede gönüllülük yapıyor, dil eğitimi alıyor ve gittiği ülkenin kültürünü öğreniyor. Yolculuk masrafları, konaklama, yeme-içme hosting organization tarafından karşılandığı için ve aylık belli bir miktar pocket money verildiği için çok ideal bir sistemdir. Araştırın, siz de seveceksiniz. 
  • Gençlik Değişimi - Youth Exchange
Benim gözdemdir. 5-20 gün arasında değişen sürelerde (genellikle bir hafta sürer) farklı ülkede organize edilen projeye katılım sağlanır. Erasmus+ projelerinin yaygınlaştırılması için organize edilen bu projeler daha basit konuları ele alır fakat asıl amaç ön yargıların yıkılması ve gelecekteki ortaklıkların zemininin hazırlanmasıdır. Bu nedenle 18-25 yaş arasındaki gençler (grup liderlerinin yaş sınırı yoktur) bu programa katılabilir. 
  • Eğitim Kursu - Mobility of Youth Workers
,Bu program biraz daha ağır konuların işlendiği, belirli bir ingilizce düzeyinin olmasını gerekli kılan, gençlik çalışanlarını ilgilendiren (genellikle) projelerdir. Yaş sınırı yoktur ve yine ulaşım/konaklama/yeme-içme imkanları organizasyon tarafından karşılanması gerekir. 
  • Erasmus (hani şu üniversitede yapılandan)
Üniversite öğrencisi iseniz bölümünüzle ilgili farklı bir ülkede eğitim alabilir/staj yapabilir olduğunuzu biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız hemen üniversitenizin Avrupa Birliği Ofisini ziyaret edin veya bölümdeki hocalarınızı darlayın ve en kısa sürede erasmus yapmak istediğinizi belirtin. Bu programda yer alabilmeniz için dil yeterliliğinizin olması gereklidir ve genellikle üniversiteler kendi bünyesinde sınav yaparak seçerler. Yurt dışında aldığınız eğitim üniversitenizde benzer dersler yerine sayılır, dolayısıyla eğitim hayatınız aksamamış olur. 

Hadi bütün bu başlıkları biraz araştırıp bilgi toplamaya çalışınız. 
Sizin için ekşi sözlükte bütün bu başlıkların açıklamasını buldum. Buradan inceleyebilirsiniz.  Burada da Erasmus+ projelerinin ne olduğu özgün bir şekilde anlatılmıştır. İnceleyin derim :) 

Work and Travel - (nam-ı diğer WAT)




Üniversite öğrencilerinin veya yeni mezunların ABD'ye giderek hem çalışıp, para kazandığı hem de gezip oraları keşfettiği bir olaydır. Bu konuda çalışma yapan birçok firma vardır. Onlara bellirli bir miktar para ödüyorsunuz ve onlar size aracı oluyor; çalışacağınız yeri ayarlıyor, vize işlemlerine yardımcı oluyor ve konaklamanız için yer bulmanıza yardımcı oluyor (firmalardan firmalara göre verilen hizmetler değişiyor). Her sene yüzlerce genç bu sayede yurt dışına gidiyor ve anlatılanlara göre çok para kazanan da var, sıfıra sıfır dönen de... Siz yine de en iyisi ekşi sözlükte yazılanları buradan okuyun. 

Interrail



Amacı tren ile Avrupayı gezmektir. Genellikle gezilecek rota belirlenir ve ona uygun tren bileti alınır, konaklanacak yerler belirlenip yola çıkılır. Bu kadar basit anlatıldığına bakmayın siz, asıl iş o kararı alıp harekete geçmektedir. Bu nedenle hemen hemen her üniversiteli genç 'bu sene kesin interrail yapıyoruz değil mi?' diyerek birbirlerini gaza getirir ama gerçekleştiren kişi sayısı sınırlıdır. Bu durum zaytung'a da haber olmuştur. 

Neyse konuya dönelim. Interrail'a çıkmadan önce kesinlikle bakmanız gereken bir facebook grubu var: Interrail Türkiye. Oraya girip muhabbetleri takip edip, kafanızı kurcalayan soruları sorabilirsiniz. Cevap alacağınıza eminim. Bunun yanı sıra TCDD ve Genç Tur size interrail hakkında ayrıntılı bilgi verecektir. 

Çok uzatmayayım. Siz interraile çıkana kadar, ooo hooo !!! :)


Dil Kursu

Dil kursları da yurt dışına gitmek için önemli fırsatlardandır. Özellikle İngiltere, Amerika ve Kanada'ya dil kursları ile birçok yeni mezun arkadaşlar gitmektedir. 

Dil kursu için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Fikir vermesi açısından fiyat tablosuna buradan ulaşabilirsiniz. 

Dil kursuna gitmeye karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken noktalar: En uygun fiyatlı aracı firmayı bulmaya, vize alma durumunuzu göz önünde bulundurmaya, kolay vize alabileceğiniz ülkeleri tercih etmeye ve aracı firmanızın güvenilir olmasına, sizi yarı yolda bırakmamasına dikkat edin (bunu tabi ki ancak tecrübe etmiş kişilerin tecrübelerini dinleyerek anlayabilirsiniz)

Sizler araştırmayı sevdiğiniz için buradaki yorumları kendiniz de bulabilirsiniz. Ben yine de paylaşayım, sizler de göz gezdirin.

Staj

Yurt dışında staj deyince aklıma direkt Aiesec geliyor. Uzun adı association internationale des etudiants en sciences economiques et commerciales olan bu organizasyonun Türkçe'si İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Staj Komisyonu olan bu organizasyon (sistemini çok sevmesem de ) öğrencilere belirli bir ücret ile staj yeri bulup aracı kurum görevi görmektedir. Sistemler; para yatırıyorsun, mülakat/sınava tabi tutuluyorsun ve seçilirsen gidiyorsun. Seçilemezsen yatırdığın para yanıyor ve tekrar para yatırıp başvuru yapıyorsun. Ekşideki yorumlara göz gezdirebilirsiniz.

Aiesec dışında 'Internship' adı altında farklı ülkelerde staj yapma olanaklarını araştırabilirsiniz. İlginiz varsa mutlaka size uygun bir staj bulabilirsiniz. Araştırmaya devam  :)

Yurt Dışı Turları (hani şöyle dönemsel yapılan ve firmaların her şeyi ayarladığı turlar var ya onlardan)

Yurt dışına belli bir amaçla gitmeyip, 'bi' yurt dışı görelim' derseniz, belli miktarda paranız varsa yurt dışı turları size göredir. 

Firmalar tarafından zaman zaman kampanyaların da düzenlendiği bu sistemde, tur firmaları uçak biletinizden, kalacağınız yere, gezeceğiniz yerlerden ne yiyeceğinize kadar her şeyi planlar/ayarlar ve size bir paket fiyat çıkartır. 

Tur ile yurt dışına gidecekseniz şu noktalara dikkat ediniz: Paket fiyata genellikle dahil olmayan ücretler vardır. Dahil olmayan ücretler arasında genellikle organizasyon ücreti, vize ücreti, pasaport ücreti, yurt dışı çıkış pulu ücreti ve ekstralar yer alır. Bunların da eklenmesiyle beklentinizin üstünde bir para ödemeyi göze alarak bu tur firmalarını araştırın derim. Her firmayı araştırıp en uygun fiyatları bulmanızı öneririm ama örnek olsun diye bilinen bir tur firmasını buradan paylaşayım: ETS TUR

Yüksek Lisans

Yurt dışına çıkmak isteyin yeter ki, birçok fırsat sizi bekliyor olacak. Bunlardan birisi yurt dışında yüksek lisans yapma seçeneğidir. Burslu veya kendi imkanlarınızla yüksek lisans yapacağınız birçok sistem/fırsat söz konusudur. 

Genel bilgi vermesi açısından buradaki siteyi incelemenizi tavsiye ederim. Bu sitede, hangi ülkede hangi üniversitede yüksek lisans yapabileceğinizi bulabilirsiniz. 

Benim asıl bahsetmek istediğim ise yurt dışında yüksek lisans yapıp döndüğünüzde devlette iş garantisi olan, ulaşım, konaklama ve eğitim masraflarınızın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılandığı YLSY sistemdir. Ales puanınızın ve diploma notunuzun önemli olduğu bu sistem size birçok anlamda kapı açacaktır. Hazreti google ı kullanarak biraz araştırın bakalım neler bulacaksınız.

Workaway

Bu konuda en iyi açıklama ekşi yazarlarından theory of everything tarafından yapılmıştır: 'Gonulluluk esasina dayali kultur degisimi ve paylasimi temali site.' Bahsettiği site workaway.info'dur. 

Yurt dışına gidip, gönüllü olarak çalışacağınız işler bulmanıza yardımcı oluyor. Bunun karşılığında kalacak yer, yemek veya para alabiliyorsunuz. Değişik işlerde çalışacak hayatınızı devam ettireceğiniz sistem mümkündür. Para yurt dışına gitmek için gerekli olmasına rağmen paranız olmasa da yetkinlikleriniz ve siz varsınız. 'Siz'in en önemli değer olduğunuzu unutmayın!

Ciddi ciddi workaway yapmak isterseniz, web sitesini ve ekşi yorumlarını okuyunuz.  

Yurt dışında işinizi kolaylaştıracak benzer sistemler de burada yer alıyor. Burada yer alan sistemlerden AU PAIR konusunu da incelemenizi tavsiye ederim. 

--

Yurt dışına çıkmak için birçok fırsatın olduğunu sizler de görmüş oldunuz. Bundan sonrası size kalıyor. Türkiye, sadece bir ülkedir. İnsanların yaşadığı, kültürü, dili, dini olan bir ülke... Türkiye'ye benzeyen veya benzemeyen 206 ülke bulunmaktadır (bkz: Wikipedia). 

Dünyayı bir köy gibi düşünmek gerekir. 206 kişinin yaşadığı bir köy... Eğer ki birlikte yaşamak ve hayatta kalmak istiyorsak, diğer insanları anlamamız gerekir. Bizim düşüncemize yakın olan kişilerin olduğu gibi düşüncelerimize çok uzak olup hayatlarını devam ettiren kişilerin de varlığı söz konusu olacaktır. 

Anlamak için de etkileşmek gerekir. Bir sonraki ve son başlığım olan 'neden yurt dışına çıkmak gerekir'  başlığında kendimce gerekçeler sunacağım. Siz yine de kendiniz yoklayın. 



NEDEN Mİ YURT DIŞINA ÇIKMAK GEREKİR?




Eğer zamanınız olursa ekşi sözlükteki şu başlığı baştan sona inceleyin. Size umduğunuzdan daha fazla gerekçe verecektir. Bir de açıklama isterseniz, kavramsal olarak, buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.

'We must take adventures in order to know where we truly belong!'

Nereye ait olduğunuzu anlamak için, hakkı, hukuku, adaleti veya tam terslerini öğrenmek için... Yurt dışına çıkmak gerekiyor. 

ÜDopYa'larınızdan öpüyorum. Eğer ki yurt dışına giderseniz, bana gelirken anahtarlık getirin. Anahtarlık önemli...
---
[Yazıda kullanılan görseller telif hakkı gerektirmeyen başka kaynaklardan alınmıştır.]

[Bu yazı eğer ki hayatınızda değişikliğe yol açtıysa, tecrübelerinizi umityardimm@gmail.com adresine yazabilir misiniz?]

1 yorum: